Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 12.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder som har samlet mye snø fra før, og i nye leområder.

Skredfarevurdering

Det ventes generelt lite vind, lite nedbør og liten snøtransport. Temperaturen har falt, og de siste dagenes nysnøflak trenger litt tid på å stabilisere seg. Evnen til bruddforplantning til de ferske flakene vil variere utfra vind og tilgjengelig nysnø. Utbredelsen av flakene vil variere med vindstyrke og tilgjengelig løssnø. Noen steder vest i regionen vil det fortsatt kunne være mulig å løse ut skred opp mot str 3, men generelt forventes det at skredene blir mindre. Vind opp i liten kuling fra sørøst i fjellet søndag ettermiddag/kveld har trolig flyttet noe tilgjengelig løs snø over i nord- og nordvestvendte hellinger. Det kan komme litt nedbør som snø lengst i vest mandag kveld og natt til tirsdag, med skiftende vindretning. Denne vil lokalt kunne gi mindre, ustabile nysnøflak i leheng. Skredfaren ventes å avta til 2-moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2017

Etter mildværet midt i uka har det kommet betydelige mengder nysnø, mest i vestlige del av regionen. Siste 2 døgn 40-50 cm lengst i vest, omlag 5-8 cm i øst. Snøgrensen søndag var på rundt 100 moh eller lavere. Det har blåst vestlig til dels stiv kuling i utsatte fjellområder de siste par dagene. Vinden har lagt opp til dels store nysnøflak i østvendte hellinger. Det gamle snødekket under nysnøen anses som en stabil base. Søndag kveld forbigående sørlig vind og litt snø ut i nordvendte heng.

Det gamle snødekket anses som stabilt, fortsatt med til dels våt snø nede i pakken. Nysnøen antas å ha festet seg til underlaget da temperaturen falt torsdag. Det ligger fokksnøflak og nedføykede nysnølag over den gamle snøen. Hardheten varierer innen regionen. Det være dårlig binding mellom lagene. Det ble også observert et lag av kantkorn i snødekket, men fortsatt ganske stabilt. Lav temperatur kan ha satt fart i dannelse av kantkorn rundt skarelaget som dannet seg etter mildværet.

Det er observert ferske skred søndag (str. 2 - små) i Luster.

Det har kommet omlag 40-50 cm snø i fjellet lengst i vest siden torsdag kveld, men lite siste døgn. Bare noen få mm nedbør lengst i øst de siste par døgn. Som tørr snø over ca. 100 moh. De siste par døgns vestlige kuling har minket. Temperaturen har falt, og søndag og mandag har det vært -10 eller kaldere en del steder i fjellet. Forbigående noe vind fra sørøst søndag ettermiddag og kveld.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2017

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra øst. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør vesentlig lengst i vest. Usikker mengde, kan hende det blir mindre.

Tirsdag 12. desember 2017

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -16 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS