Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 22.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold med flere svake lag. Vær spesielt forsiktig i leområder der et svakt lag av kantkornet snø kan ligge under fokksnøen.

Skredfarevurdering

Oppholdsvær og minkende vind fører til at fokksnø fra de siste dagene noen steder vil stabilisere seg, men observasjoner av drønn og fjernutløsning av skred tyder på at fokksnø stedvis ligger på vedvarende svakt lag, noe som gjør at skredvurderingen er kompleks og at ustabiliteten vedvarer.

Under eldre fokksnø ligger det også et vedvarende svakt lag av kantkorn noen steder. Skred på dette laget vil være vanskeligere å løse ut, men eventuelle skred som løsner i dette laget vil kunne bli større. Det er lettest å påvirke det svake laget der snødekket er tynt eller mykt.

Litt stigende temperatur og sol gjør at det forventes noen naturlig utløste løssnøskred i bratte solvendte fjellsider.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. mars 2018

Mandag ble det observert kraftig snøfokk i vind fra NV-N, så det ligger fokksnø i øst- og sørvendte leområder. Det ligger også eldre fokksnøflak i mange himmelretninger. Onsdag snør det i regionen.

Fokksnøen ligger flere steder over svakere lag med nysnø, kantkorn eller rim. Det er gjort flere observasjoner av drønn og skytende sprekker de siste dagene, noe som tyder på at det lett å påvirke svake lag under fokksnøen.
Det finnes også kantkornlag dypere i snødekket, men dette ligger stort sett under hard og bærende snø.

Søndag ble det observert noen skred i østvendt fjellside i Lærdal. Mandag ble det fjernutløst et str.1 flakskred i fersk vindtransportert snø.

Onsdag ble det observert drønn i snøen i nordvendt heng på 770 moh.

Fjellvær

Onsdag 21. mars 2018

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 22. mars 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS