Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 30.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag. Unngå bratt terreng med fokksnøflak. Fjernutløsning mulig.

Skredfarevurdering

Det er stedvis lett å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av nedføyket kantkorn der det ligger under flak av fokksnø. Om øvre deler av snødekket stabiliseres vil man oppleve mindre faretegn, og det er krevende å vite hvor man kan påvirke det vedvarende svake laget. Kantkornlaget er fortsatt tilstede, har stor utbredelse i hele regionen og fjernutløsning er mulig. Det forventes i hovedsak str. 2 skred ved brudd i kantkornlag, men str. 3 skred kan også forekomme.

Det er mulig for en skiløper å løse ut str. 2 skred i fersk fokksnø der den ligger over et svakt lag av løsere snø eller smelte- fryseskare. Fokksnø finnes i ulike hengretninger etter skiftende vindretning. Etter noe vind fra sørøst siste døgn, ligger den ferskeste fokksnøen i hellinger mot vest til nord.

I bratte, solvendte hellinger vil det kunne utløses våte løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. mars 2018

Snødekket varierer mellom fokksnø av varierende hardhet der vinden har tatt tak og stedvis løsere snø i skjermet terreng. Under mildværsgrensen på fredag kan det være skarelag etter gjenfrysing i overflaten. I sørvendte hellinger er det også områder med solskare. Mandag til tirsdag la det seg noen få cm tørr og lett snø oppå snødekket, noen steder har vind fra sør til øst flyttet denne over i vest- til nordvendt hellinger.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn høyt i snødekket. Observasjoner tyder på at det lett å påvirke svake lag under fokksnøen.
Det finnes også kantkornlag dypere i snødekket, men dette ligger stort sett under hard og bærende snø.

28.03 løsnet et str. 3 skred i Fjærland og flere (str. 2 og 3) skred i Leirdalen.
29.03 ble det observert flere str. 2 skred på Togga i Sogndalsdalen.

Mange steder i regionen ligger det ca 15 cm løs snø tilgjengelig for vindtransport.

Fjellvær

Torsdag 29. mars 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -17 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 30. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -17 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS