Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 17.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø, f.eks. bak rygger, i søkk og i renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der snødekket er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Nordvestvind opp i frisk bris og mye snø tilgjengelig for transport vil gjøre at det fortsatt flyttes en del snø inn i østvendte le-helninger kommende døgn. Fokksnøflakene vil nå gradvis stabilisere seg, men det vil ta noe tid. Det er sannsynligvis fortsatt vanskelig å løse ut skred i kantkornlag i det gamle snødekket, men vær oppmerksom der snødekket er tynt, spesielt høyt til fjells. Det ventes også noen naturlig utløste tørre løssnøskred i bratt terreng hvor snøen er løs og ubundet. Faregraden vil opprettholdes på 3 - betydelig til snødekket har begynt å stabilisere seg.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 16. januar 2019

Snøen er svært ujevnt fordelt og det finnes en del snø tilgjengelig for transport. Vindeksponert terreng mot vest og nordvest er i stor grad avblåst eller har lite snø med stedvis skare. I øst- og sørvendt terreng har vinden lagt opp flak med variert hardhet. Under skoggrensa er det en del løssnø som ligger over lag med varierte smelteformer som ble dannet ved mildvær i starten av måneden.

Mildværet tidligere i januar har ikke klart å bryte ned kantkornlag under fokksnø høyt til fjells, og de ligger nå under skarelag. Svake lag av kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning, men mengden snø over svake lag gjør at de per dags dato ikke vurderes som skredproblem.

I Luster ble det mandag ettermiddag observert flere naturlig utløste str. 1 skred og et naturlig utløst str. 3 skred. Det ble også observert et løssnøskred i bratt terreng i Jostedalen.

Det siste døgnet frem til onsdag formiddag har det kommet 10-15 cm nysnø og det vil fortsette å snø noen timer til. Det var rundt -10 grader natt til onsdag. Tirsdag kveld ble det observert transport av snø helt ned til 650 moh i Sogndalsdalen.

Fjellvær

Onsdag 16. januar 2019

20 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Forbigående stigende temperatur.

Torsdag 17. januar 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -15 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS