Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 17.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratt terreng med fokksnø, det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Enkelte steder er det lett løse ut skred i kantkorn, og det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke det svake laget. Skred som løsner kan bli store. Det svake laget er mest fremtredende øst og sør i regionen. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er tynn eller myk. Vindøkning fra NV utpå dagen og løs snø i terrenget vil gi ustabil fokksnø i leheng. I noen heng vil det være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, som i enkelte heng kan bli middels store (str 2). Det er vanskelig å løse ut skred i eldre fokksnø som finnes i alle hengretninger. Dersom sola tar tak er det fare for våte skred i bratt solvendt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I høyden ligger det mange steder løs snø i overflaten. Der vinden har tatt er det fokksnø av varierende hardhet. Lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene, ellers løs snø. Dette kan variere mellom sol- og skyggesider.

Over ca 1000moh finnes det vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette er lettest å påvirke der fokksnøflakene er tynne. Utbredelsen er usikker, men observasjoner fra naboregionene Jotunheimen og Hallingdal tyder på at det kan ha størst utbredelse lengst øst/sørøst.

Lørdag ble det meldt om ferskt flakskred str 2 i NV fjellside i Sogndalsdalen. Det har også gått mange solutløste skred i bratt terreng de siste dagene, små til middels store skred.

Mandag ble det rapportert om drønn i Sogndalsdalen på tynt snødekke. Lørdag ble det meldt om et par drønn i snødekket i Luster over 1200moh.

Fjellvær, 16.03.2021

Oppholdsvær. Bris fra nord. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 17.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS