Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 18.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratt terreng. Det er mulig å løse ut skred i svakt lag av kantkorn og der det ligger fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Enkelte steder er det lett løse ut skred i kantkorn, og det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke det svake laget. Skred som løsner kan bli store. Det svake laget har trolig størst utbredelse lengst øst og sør i regionen. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er tynn eller myk. Vind fra N-NØ flytter løs snø som ligger i terrenget og vil gi ustabil fokksnø i noen leheng. Ferske fokksnøflak stabiliseres ganske raskt med milde dagtemperaturer og blir vanskelige å løse ut. Skred som løsner kan bli middels store (str 2). Dersom sola tar tak er det fare for våte skred i bratt solvendt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I høyden ligger det mange steder løs snø i overflaten. Der vinden har tatt er det fokksnø av varierende hardhet. I bratte solvendte formasjoner og lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk. Tilstedeværelsen av skare varierer mellom sol- og skyggesider.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette er lettest å påvirke der fokksnøflakene er tynne. Utbredelsen er usikker, men det har trolig størst utbredelse lengst sørøst fra 1000 moh. For øvrig i regionen finnes laget over ca 1300 moh.

Det har også gått mange solutløste skred i bratt terreng den siste tiden, små til middels store skred.

Onsdag ble det meldt om drønn i snøen på ca 1500 moh i Jostedalen

Fjellvær, 17.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 18.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS