Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 21.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra NV kan flytte på tilgjengelig løs snø. Dette vil gi ustabil fokksnø i noen leheng mot SØ. Et vedvarende svakt lag av kantkorn er generelt vanskelig å påvirke for en enkelt skiløper, men dette kan variere og er vanskelig å vurdere. Høyt til fjells vil det være lettere å påvirke, eller der overliggende flak er tynt/mykt. Skred som løsner kan bli store. Kaldere vær medfører at snødekket stabiliseres i lavlandet og skredfaren vil generelt være liten der det fryser til.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Høyt til fjells er det fokksnø av varierende hardhet. Lavere ned er snøoverflaten preget av lørdagens mildvær. I bratte solvendte formasjoner og lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk. Tilstedeværelsen av skare varierer mellom sol- og skyggesider.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket.

Drønn indikerer at kantkorn rundt skare kan påvirkes fra ca 1200 moh i hele regionen, men at det mange steder er fravær av overliggende flak eller at flakene er så tykke at det svake laget blir vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 20.03.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Lavere nysnøgrense om kvelden.

Fjellvær, 21.03.2021

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS