Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 22.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Etter kraftig vind fra NV-V de siste dagene kan det fortsatt finnes ustabil fokksnø i enkelte leheng som kan påvirkes av en skiløper. Mest utsatt er heng mot Ø-SØ. Et vedvarende svakt lag av kantkorn er generelt vanskelig å påvirke for en enkelt skiløper, men dette kan variere og er vanskelig å vurdere. Høyt til fjells vil det være lettere å påvirke, eller der overliggende flak er tynt/mykt. Skred som løsner kan bli store. I lavlandet er skredfaren generelt liten.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Høyt til fjells er det fokksnø av varierende hardhet. Lavere ned er snøoverflaten preget av lørdagens mildvær. I bratte solvendte formasjoner og lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket.

Drønn indikerer at kantkorn rundt skare kan påvirkes fra ca 1100 moh i hele regionen, men mange steder er det fravær av overliggende flak eller flakene er så tykke at det svake laget blir vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 21.03.2021

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.03.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS