Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 23.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Det finnes områder med vedvarende svake lag i fjellet. Vær også forsiktig i leområder som har fått fersk fokksnø i løpet av helgen.

Skredfarevurdering

Et vedvarende svakt lag av kantkorn er generelt vanskelig å påvirke for en enkelt skiløper, men dette kan variere og er vanskelig å vurdere. Høyt til fjells vil det være lettere å påvirke, eller der overliggende flak er tynt/mykt. Skred som løsner kan bli store. Det skal generelt stor tilleggsbelastning til for å påvirke fokksnøen som har lagt seg i heng mot Ø-SØ de siste dagene, men som nå har fått tid til å stabilisere seg. I lavlandet er skredfaren generelt liten.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Høyt til fjells er det fokksnø av varierende hardhet. Lavere ned er snøoverflaten preget av mildvær og fuktig opp til ca 900 moh. I bratte solvendte formasjoner og lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette laget har blitt ødelagt av mildvær under ca 1300 moh. Over 1000 moh har det dannet seg et nyere lag av kantkorn mellom gammel snøpakke og nyere fokksnø. Dette nye laget har trolig størst utbredelse Ø-SØ i regionen.

Mandag ble det observert flere våte løssnøskred som løsnet i bratt terreng på grunn av temperaturøkningen.

Det har vært færre observasjoner på drønn i snøen de siste dagene. Dette kan være med på å bekrefte at det er vanskeligere å løse ut skred i vedvarende svake lag av kantkorn. Mange steder er det også fravær av overliggende flak eller flakene er så tykke at det svake laget er vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 22.03.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS