Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 31.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finst vedvarende svake lag med usikker utbredelse i høyfjellet. Vær varsom i bratte heng med myk våt snø.

Skredfarevurdering

Det ventes synkende temperatur og en gradvis stabilisering av snødekket. Men det kan ofte bli en forsinkelse i svekkelsen av dype vedvarende svake lag etter kraftige mildværsrunder, så enkelte naturlig utløste skred kan forekomme også onsdag. I de høyestliggende områdene er det mulig mildværet ikke nådde. Der vil faren for fjernutløsning og personutløste tørre flakskred fortsatt være tilstede. Der det finnes vedvarende svake lag vil skred kunne bli store. I de lavereliggende delene vil det fortsatt være mulig å løse ut noen våte løssnøskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er nå fuktet nesten opp til fjelltopphøyde. I lavereliggende deler av regionen har det vært mange plussgrader og sammen med regn har dette gjort at snøpakka er gjennomfuktet. Det er mest snø i østvendt terreng og også noen skavler i denne himmelretningen. Det er skrint med snø i skogen og barmark under 400-600 moh.

Før mildværet mandag-tirsdag fantes det et vedvarende svakt lag med kantkorn i snødekket i høyfjellet. Det er usikkert om mildværet nå har nøytralisert dette helt til fjelltopphøyde eller om det fortsatt kan være tilstede i de høyestliggende delene av regionen. Om det fortsatt er tilstede, skal det nå trolig stor tilleggsbelastning til for å påvirke det.

Tirsdag ble det observert et skred nær fv. 53 nord for Eldrevatnet. Mandag ble det meldt om et naturlig utløst str. 2 flakskred i Gunvordalen i nærheten av Sogndal. Det ble også observert mange naturlig utløste str. 2 løssnøskred i samme område.

Fra mandag morgen har det vært mildvær i regionen med plussgrader høyt til fjells. Temperaturene er ventet å synke noe i løpet av tirsdag.

Fjellvær, 30.03.2021

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -4 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke utover dagen. Lavere temperatur om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS