Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 02.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i høyfjellet, det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Våte løssnøskred kan løsne der sola tar eller der snøen blir vannmettet.

Skredfarevurdering

Høyt til fjells finnes det kantkornlag i snødekket. Generelt skal det stor belastning til for å løse ut skred i kantkornlaget. Enkelte steder i høyden, spesielt der snødekket er tynt, kan det likevel være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred. Dersom skred først løsner kan de bli store. I høyden og i skyggesider vil økende vindtransport gjøre at snøen binder seg til ferske flak. Her kan det være være mulig å løse ut middels store skred. Det er lett å løse ut løssnøskred i solpåvirket nysnø. Fuktig snødekke vil fryse til om natten, men tine igjen der solen tar på dagtid. I solvendt terreng vil stabiliteten i snødekket svekkes, og skredfaren øker utover dagen.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Mildvær og regn tidligere i uken fuktet snødekket. Under ca. 1400 moh. er det nå skare i overflaten pga. klarvær og nattefrost. I enkelte leheng er det noe innblåst fersk fokksnø oppå skaren. Over mildværsgrensen har nysnøen blåst inn i nord- og østvendte leformasjoner. Det er mest snø i østvendt terreng. De største skavlene finnes også i denne himmelretningen. Snøgrensen varierer innad i regionen. Høyest snøgrense i fjordnære strøk. I Jostedalen og Sogndalsdalen er det skiføre fra 400 moh.

Før mildværet mandag-tirsdag fantes det et vedvarende svakt lag med kantkorn i snødekket. Det er usikkert hvordan mildværet har påvirket dette laget, men sannsynligvis er det fortsatt tilstede høyt til fjells.

Onsdag gikk det små skiløperutløste skred vest i regionen, i solpåvirket nysnø i sørvendt heng på ettermiddagen.

Torsdag ettermiddag er det -3°C og overskyet på Vorfjellet (1209 moh.) i Jostedalen.

Fjellvær, 01.04.2021

Oppholdsvær. Bris fra nord, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 02.04.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordvest. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Skyet om natta, oppklarning utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS