Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 02.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fokksnø i skyggen og våt snø i solsidene kan gi små skred.

Skredfarevurdering

Snødekket oppleves som stabilt de fleste steder men det er mulig å være uheldig: Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som noen steder er mulig å påvirke. Sannsynligheten for å løse ut skred er liten siden lagene stort sett ligger under hard snø, men skredet kan til gjengjeld bli stort om man er uheldig. Kalde netter vil føre til at kantkorn nær overflata vil fortsette å utvikle seg. Det finnes også noen fokksnøflak i høyfjellet som stedvis er mulig å påvirke. Hvis sola blir sterk nok til å gjøre overflaten våt og myk, kan en skiløper løse ut små eller middels store våte løssnøskred. Men skyer det til, vil faren minke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er skare opp til ca 1000 moh i alle himmelretninger, i skyggesidene er det tørr fokksnø av varierende hardhet. De fleste steder er fokksnøen hard og bærende. I vindskjermede formasjoner er det mulig å finne myk tørr snø. I lavere høydenivå og i bratte solsider er det skare som smelter utover dagen og fryser til på natta. Snøgrensa går på ca. 300-600 moh, lavest i nordsidene.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Det finnes også eldre vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket. Kaldt vær betyr forhold for at kantkornlag utvikler seg videre, særlig i skyggesidene.

Lørdag formiddag er det klart og kaldt vær, det har vært nattefrost.

Fjellvær, 01.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra vest. -16 °C til 2 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 02.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørvest. -15 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. .

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS