Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 05.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i lesider og forsenkninger der nysnø kan ha lagt seg på overflaterim eller kantkorn. Våte løssnøskred kan løses ut i brattheng.

Skredfarevurdering

Det kan være lett for en skiløper å løse ut små til middels store skred, spesielt der ferske fokksnøflak legger seg over rim og kantkorn. Økende vind vil flytte løs snø inn i leheng, hovedsakelig mot vest. Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga. høyere temperaturer eller gløtt av sol, kan våte løssnøskred løsne naturlig. Det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet et dryss av nysnø i regionen. Opp til ca 1000 moh er det skare under nysnøen i alle himmelretninger. Over denne høyden er det tørr fokksnø av varierende hardhet i skyggesider, ellers skare. De fleste steder er fokksnøen hard og bærende. I vindskjermede formasjoner er det mulig å finne myk tørr snø. I lavere høydenivå og i bratte solsider smelter skaren utover dagen og fryser til på natta. Snøgrensa går på ca. 300-600 moh, lavest i nordsidene.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Det finnes også eldre vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket. Kaldt vær betyr forhold for at kantkornlag utvikler seg videre, særlig i skyggesidene.

Lørdag ble det observert et stort glideskred i Luster, samt noen små våte løssnøskred. På Gaularfjellet har det gått flere små, våte løssnøskred på overskyet vær de siste dagen.

Rim og kantkorn er observert i overflaten de siste dagene. Tirsdag er det vekslende skydekke og perioder med sol på formiddagen på Gaularfjellet.

Fjellvær, 04.05.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -15 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 05.05.2021

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS