Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i solvendt bratt terreng, og i leheng og forsenkninger der nysnø kan ha lagt seg på overflaterim eller kantkorn.

Skredfarevurdering

Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga. høyere temperaturer eller gløtt av sol, kan det løsne våte løssnøskred. I høyden og i skyggesider kan det enkelte steder være lett å løse ut små til middels store skred i fokksnøen. Spesielt i leheng hvor ferske fokksnøflak har lagt seg over rim og kantkorn. Det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet et dryss av nysnø i regionen. Opp til ca 1000 moh er det skare under nysnøen i alle himmelretninger. Over denne høyden er det tørr fokksnø av varierende hardhet i skyggesider, ellers skare. De fleste steder er fokksnøen hard og bærende. I vindskjermede formasjoner er det mulig å finne myk tørr snø. I lavere høydenivå og i bratte solsider smelter skaren utover dagen og fryser til på natta. Snøgrensa går på ca. 300-600 moh, lavest i nordsidene.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Det finnes også eldre vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket.

Lørdag ble det observert et stort glideskred i Luster. Det har gått flere små til middels store våte skred, både flakskred og løssnøskred, siden lørdag. Noen av skredene har gått på overskyet vær.

Rim og kantkorn har stedvis vært observert i overflaten, etter kalde og klare netter forrige uke. Utbredelsen antas å være størst i nordsider og skyggesider.

Fjellvær, 05.05.2021

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.05.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -14 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS