Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i lesider der nysnø kan ha lagt seg på et svakt lag med overflatekantkorn, og i bratt terreng der snødekket varmes opp utover dagen.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut middels store skred der fokksnøflak fra tidligere i uken ligger på rim eller kantkorn, mest utbredt i skyggesider eller på de høyeste toppene. Der fokksnøflakene ligger rett på løsere nysnø eller smelteformer er det vanskeligere å løse ut skred. Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga. høyere temperaturer eller gløtt av sol, kan det løsne enkelte våte løssnøskred. Skyggesider og terreng over 1000 moh. er mest utsatt. I lavere høydenivåer har snødekket vært oppvarmet flere ganger, og mange steder har det allerede gått våte skred. Det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Opp til ca. 1000 moh er det smelteformer/skare i alle himmelretninger. Over denne høyden er det skare eller kram nysnø i solsider, avhengig av hvor det kom nysnø tidligere i uken. I skyggen er det lagdelt, kaldere snø. Snøoverflaten er tørr og myk i noen vindskjermede formasjoner. I lavere høydenivå og i bratte solsider smelter skaren utover dagen, og snøen blir stedvis råtten. Snøgrensen ligger rundt 400 moh i nordlig sektor og 700 moh i sørlig sektor.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Problemet er sannsynligvis mest utbredt i skyggesider over ca. 1100 moh.

Det har gått flere små til middels store våte skred, både flakskred og løssnøskred, siden lørdag. Noen av skredene har gått på overskyet vær.

Rim og kantkorn var observert i snøoverflaten før det kom nysnø og vind tidligere i uken. Ferske fokksnøflak antas å kunne ligge på disse svake lagene i enkelte nordsider og skyggesider i høyden. I Jostedalen ble det onsdag observert drønn og ferske sprekker i fokksnøen. Torsdag formiddag er det 10 grader, lettskyet og rolig vind vest i regionen.

Fjellvær, 06.05.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -14 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS