Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 08.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i lesider der nysnø kan ha lagt seg på et svakt lag med overflatekantkorn, og i bratt terreng der snødekket varmes opp utover dagen.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut middels store skred der fokksnøflak fra tidligere i uken ligger på rim eller kantkorn. Områder som har fått mest snø er mest utsatt. Enkelte skred kan bli store. Fjernutløsning er mulig, så hold god avstand til både løsneområder og utløpsområder. Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga. høyere temperaturer eller sol, kan det gå enkelte våte løssnøskred. I lavere høydenivåer har snødekket vært oppvarmet flere ganger, og mange steder har det allerede gått våte skred. Det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket. Sannsynligheten for å påvirke disse lagene er liten siden lagene ligger under hard og igjenfrosset snø. Det må antageligvis en mer betydelig temperaturstigning til for at disse lagene skal utgjøre et skredproblem.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning, bratthet, solinnstråling og tid på dagen. I nord- og vestvendt terreng er det fokksnøflak av varierende hardhet og tykkelse. Mot sør har overliggende snø fra tidligere i uken bundet seg godt til skaren, og er mange steder kram. Der det ikke har kommet snø er det skare i snøoverflaten. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. Snøgrensen ligger rundt 400 moh i nordlig sektor og 700 moh i sørlig sektor.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Problemet er sannsynligvis mest utbredt i skyggesider over ca. 1100 moh.

Det har gått flere små til middels store våte skred, både flakskred og løssnøskred, forrige helg og tidligere denne uken.

Rim og kantkorn var observert i snøoverflaten før det kom nysnø og vind tidligere i uken. Ferske fokksnøflak ligger nå oppå dette svake laget i enkelte nordsider og skyggesider i høyden. I Jostedalen ble det onsdag observert drønn og ferske sprekker i fokksnøen. Fredag ble det observert et par naturlig utløst skred i nordvestvendt leheng i Aurland, sannsynligvis gikk de på onsdag.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 08.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nord, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -14 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS