Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 11.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Naturlig utløste skred ventes i det varme været. Dype vedvarende svake lag kan igjen bli aktive. Skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Våren er tilbake med plussgrader til fjelltopphøyde. Det gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike skredproblemer å ta hensyn til, avhengig av tid på døgnet, høyde og himmelretning. Vann som drenerer gjennom snøen, trenger lengre ned og gir etter hvert våt og fuktig snø i store deler av snødekket. Skarelag kan forsinke prosessen og gi opphopning av smeltevann. Dette fører til at eventuelle vedvarende svake lag kan våkne til live ved ulike tidspunkt. Usikkerheten rundt utbredelse og dybde til disse lagene gjør at det er vanskelig å forutse når dette skjer og eventuelle skred løsner naturlig. Enkelte skred kan bli store. Våte løssnøskred vil være mest aktuelt der det kom nysnø søndag og i høyfjellet der snøen utsettes for varme og smelting første gang. Glideskred på sva og skavler som knekker er vanlig om våren og etter en kald periode vil problemet bli mer fremtredende når nattefrosten uteblir.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er preget av nedbør og stigende temperaturer søndag og mandag. Nysnø fra søndag ligger nå fuktig og våt i mange himmelretninger. Plussgrader til de høyeste toppene mandag gjør at fokksnøen som ikke har blitt påvirket av varme etter påske gradvis blir fuktig og våt. Snøgrensen ligger rundt 400 moh i nordlig sektor og 700 moh i sørlig sektor.

Kantkorn og rim som har ligget nært overflata blir påvirket av smeltevann som trenger ned i snødekket. Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket fra tidligere. Varme og regn ventes å gjøre disse lagene mer aktive igjen. Problemet er sannsynligvis mest utbredt i skyggesider over ca. 1100 moh.

Lørdag ble det observert et middels stort skiløperutløst flakskred i et nordvestvendt heng på Hemsedalsfjellet. Søndag og mandag har det gått flere løsnøskred og enkelte mindre glideskred.

Mandag viser observasjoner fra Sogndalsdelen til flere drønn, og fortsatt tørt intakt vedvarende svakt lag i nordvendt terreng i høyden.

Fjellvær, 10.05.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -1 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -1 °C til 8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS