Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 14.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Våte løssnøskred kan løses ut naturlig eller av skiløpere. Våte flakskred i vedvarende svake lag kan ikke utelukkes. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Fortsatt høye temperaturer utover dagen, vil gi snøsmelting. Våte løssnøskred er fortsatt aktuelt der sol og varme gir våt og råtten snø. Disse vil være lett for skiløper å løse ut og kan også løsne naturlig. Vann som drenerer gjennom snødekket kan aktivere eldre vedvarende svake lag, eller føre til opphopning av vann over skarelag. Enkelte store våte flakskred kan derfor fortsatt forekomme. Faren for glideskred og skavelbrudd gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er påvirket av varme og stedvis regn til fjelltopphøyde de siste dagene. I skyggesider uten soloppvarming ventes det at fokksnøflakene fra tidligere har blitt våte. I solvendt terreng og under ca 1100 moh. er snødekket stort sett smelteomdannet etter flere runder med sol og tidligere mildvær. Snøgrensen ligger rundt 500 moh i nordlig sektor og 800 moh i sørlig sektor.

Kantkorn og rim som har ligget nært overflata ventes nå å være nøytralisert av varme og smeltevann som trenger ned i snødekket. I det gamle snødekket og skyggesider på de høyeste toppene, ligger eldre vedvarende svake lag som nå gradvis kan bli aktive når den bærende overflata blir våt. Dybden på lagene og eventuelle overliggende skarelag kan gi ustabilitet til varierende tidspunkt.

Onsdag ble det løst ut 2 stk str 2 våte løssnøskred under nedsprenging av is og skavel på nordvestsida av Knutseggi i Aurland. Torsdag ble det meldt om skiløperutløst vått str 2 flakskred i NØ fjellside i Sogndalsdalen.

Fjellvær, 13.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -2 °C til 9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 14.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. 1 °C til 10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS