Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 06.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med fokksnø/nysnø. Naturlig utløste våte skred kan forekomme. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Det ventes høyere temperatur og nedbør som går over til regn opp i høyfjellet etter hvert. Mest nedbør om ettermiddagen og tidlig kveld.
Der nedbøren kommer som snø, i de aller høyestliggende områdene, vil fokksnøflak bygges i leheng.
Lavere ned vil varmegrader og regn påvirke snødekket. Det vil kunne gå naturlig utløste våte skred.

Det er en mulighet for at enkelte glideskred kan løsne av seg selv.
Glideskredene kan bli store og de kan løsne hele døgnet.
Unngå opphold under glidesprekker. Hold god avstand til skavler.

I enkelte heng i høyden kan det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn fra påsken, det antas at utbredelsen er liten og at de er vanskelig å påvirke. Dersom overflatekantkorn føyker ned vil det være lett å løse ut små skred i terreng som har vært skjermet for sol høyt til fjells.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 05.05.2022

I terreng som vender mot sola består snødekket i hovedsak av smelteomvandlet snø. I nordvendte sider kan det finnes tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige sider og betydelig høyere i fjellsider mot sør. Oppe i fjellet er det fortsatt mye snø.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn som ble dannet første helgen i påskeuka. Trolig har mildvær tatt knekken på dette i sydvendt terreng. Den siste perioden har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette i noen himmelretninger. Det anses derfor ikke som et skredproblem per nå. Overflatekant er tidligere observert i skyggesider høyt til fjells, men har nå trolig svært liten utbredelse.

Mandag kom det litt nysnø i fjellet. Litt vind har fordelt den flakvis utover, med litt større og tykkere flak i østvendte hellinger.

Fjellvær, 05.05.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til frisk bris.

Fjellvær, 06.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -2 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til liten kuling i utsatte områder.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS