Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 11.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket blir vått og ustabilt. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Det finnes fersk fokksnø i fjellet.

Skredfarevurdering

Skredproblemene er styrt av temperaturutviklingen. Under mildværsgrensen vil varme og regn kunne svekke bindinger i snødekket og gi våte skred. Vær oppmerksom på glidesprekker. Det er tegn på at glideskred kan løses ut. Svekking av snødekket kan også gi økende fare for skavlbrudd. Over mildsværsgrensen vil det kunne dannes myke fokksnøflak i lesider. Her kan det være mulig for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket består i hovedsak av smelteomvandlet snø. I nordvendte sider høyt til fjells kan det finnes tørrsnø. Lengst ned mot fjorden er det nå barmark. Snøgrensa er lavest i nordlige fjellsider og betydelig høyere i fjellsider mot sør. Oppe i fjellet er det fortsatt mye snø.

De siste dagene har temperaturen variert med varme i fjellet og påfølgende nattefrost. Hvor høyt varmen har gått har variert. Mandag gikk plussgradene opp til ca 1800-1900 moh. Siste døgn har det ikke vært nattefrost under ca 1100 moh.

Fjellvær, 10.05.2022

20 mm i døgnet, opp mot 32 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2022

14 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS