Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 15.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø eller ferske flak i høyfjellet. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Økende temperatur og muligheter for sol utover dagen, opprettholder faren for våte løssnøskred i nysnøen som kom denne uken.

Det ventes nå at det skal stor belastning til for å løse skred i fokksnøflakene som ble dannet i høyfjellet. Vær likevel oppmerksom på at sol og varme kan gjøre det lettere å løsne skred i denne når temperaturen øker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 14.05.2022

Snødekket er preget av mye regn de siste dagene og er smelteomdannet og homogent. Over ca 1000 moh har nedbøren periodevis kommet som snø. Rundt de høyeste toppene ligger det derfor mye nysnø. I nordhellinger høyt til fjells kan det fortsatt finnes lagdelt vintersnø.

Mange steder i fjellet er det fortsatt bra med snø for årstiden, men rygger og rabber har mange steder smelta fram. Snøgrensa nærmer seg tregrensa mange steder, høyest i bratt sørvendt.

Fredag er flere våte løssnøskred mellom 1300 og 1000 moh observert i bratt terreng i Vanndalen/ Jostedalen.

Fjellvær, 14.05.2022

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til lørdag. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 15.05.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1400 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Minkende skydekke om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS