Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 18.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skredfaren varierer gjennom døgnet. Våte løssnøskred er problemet der sola varmer opp snøoverflata. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Skredfaren varierer med høyden og tid på dagen. På steder uten nattefrost vil faren for våte skred være økende når temperaturen stiger. Om sola titter fram så vil solvendte heng bli våte helt til fjelltopphøyde og det vil være lett for en skikjører å løse ut skred. Man kan ikke utelukke et og annet naturlig utløst skred om sola dukker opp. Mest utsatt er sørvendte heng som har fått nysnø den siste uka. Hold god avstand til alle skavler, de er større enn vanlig og kan lett knekke i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av mye nedbør i uka som var og er smelteomdannet og homogent. Over ca 1000 moh ligger det 20-40 cm innblåst snø i leheng vendt mot øst. Denne snøen virker å ha gode bindinger mot underlaget. I nordhellinger høyt til fjells kan det fortsatt finnes lagdelt vintersnø. Mange steder i fjellet er det fortsatt bra med snø for årstiden, men rygger og rabber har mange steder smelta fram. Sammenhengende skiføre over 600 moh de fleste steder, minst snø i sørvendt terreng.

Søndag viser observasjoner fra Kambafjell i Sogndalsdalen til noe opphopning av vann mellom gammelt smeltomvandlet snødekke og nysnøen fra siste uke.

Mandag rapporteres det om flere naturlige str 2 skred rundt Balestrand

Over ca 900-1000 moh har det vært nattefrost i natt til mandag.

Fjellvær, 17.05.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -8 °C til 9 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 18.05.2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørøst. -5 °C til 11 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Forbigående frisk bris midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS