Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 20.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Om sola titter fram vil det føre til en økt oppvarming av snøoverflaten. Det vil være lett for skikjørere å løse ut mindre våte løssnøskred i bratt terreng. Varslet nedbørsmengde ventes ikke å ha nevneverdig betydning for stabiliteten i snødekket. Delvis oppklarning natt til fredag gir mulighet for lokal nattefrost over 1400 moh i regionen. Hold god avstand til alle skavler som svekkes i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er stort sett smelteomdannet og homogent etter nedbør i forrige uke og påfølgende sterk sol og varme de siste dagene. Fokksnøflak fra forrige snøfall kan fortsatt påtreffes i sør og østvendte heng, men nå påvirket av varme. I nordhellinger høyt til fjells kan det finnes lagdelt vintersnø. Mange steder i fjellet er det fortsatt bra med snø for årstiden, men rygger og rabber har mange steder smelta fram. Sammenhengende skiføre over 600 moh de fleste steder, minst snø i sørvendt terreng.

Torsdag ble det observert noen glideskred (str.2-3) i fjellsider som omkranser Nigardsbreen.

Fjellvær, 19.05.2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1800 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. 0 °C til 8 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 20.05.2022

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Bris fra sørøst. -4 °C til 11 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS