Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Fersk fokksnø kan være et problem i fjellet. I solsider kan det gå små våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Det ventes nå at det skal mer til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget av kantkorn. Vær forsiktig i områder der snøen over myk og tynn. Her kan det være mulig for en skiløper å løsne store skred.

Søndagens vind og nedbør kan ha lagt igjen ferske fokksnøflak i fjellet. Disse vil stabilisere seg etter hvert som vinden avtar og det blir kaldere.

Lune plasser i sola kan små skred løsne av seg selv.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Snøoverflata preges av snøfall og kraftig vind fra SØ, torsdag og fredag. Skiftende vær og temperaturer gjennom helgen har gitt skare i lavere høyder og solsider. På høyfjellet varierer snøoverflata mellom fokksnø av ulik hardhet. I skjermede formasjoner finnes myke flak og løsere snø.

Kantkorn høyt i snødekket viser nå mindre tegn til aktivitet. Laget virker å ha vært mest utbredt rundt tregrensa, men det er fortsatt noe usikkerhet rundt utbredelse høyere til fjells.

Torsdag kveld og fredag gikk det mange skred i regionen. Det har vært mange våte løssnøskred i lavere høyde og også mange store flakskred som særlig har løsnet mellom 1000 - 700 moh.

Søndag morgen er det nedbør og blåser 10 m/s fra S ved Spørteggbu (1566moh) i Jostedalen.

Fjellvær, 19.03.2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sør, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Fjellvær, 20.03.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra nordvest. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS