Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær oppmerksom at et svakt lag av kantkorn kan påvirkes der snøen er myk eller i overgang fra tykt til tynt snødekke. Skred som løsner kan blir store.

Skredfarevurdering

Et svakt lag av kantkorn over mildværsskare er stort sett vanskelig å påvirke. Men vær forsiktig i områder der snøen er myk eller i overgang fra tynt til tykt. Her kan det være mulig for en person å løsne store skred.

Fokksnøen fra søndag stabiliseres raskt som følge av stigende temperaturer. Samtidig øker sannsynligheten for våte løssnøskred der det regner om ettermiddagen opp til ca 400 moh.


Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Det er mye snø i terrenget etter mye snø torsdag og fredag forrige uke. Nysnøen forrige kom med kraftig vind fra SØ til S, som preget snøoverflaten og på høyfjellet finnes det stort sett fokksnø av ulik hardhet. Siste nedbør fra søndag kom med vind fra SV til V og lagt fra seg myk fokksnø i noen lommer.
Skiftende være gjennom helgen har gitt (gjennomslags)skare som går til topps i sørvendte heng, mens den slipper på rundt 1000 moh i nord og øst.

Et svakt lag av godt utviklete kantkorn over mildværsskare har trolig vært ansvarlig for mesteparten av skredaktivitet de siste dagene. Fraværelse av faretegn tyder på at laget er nå vanskelig å påvirke. Laget virker å ha mest utbredelse rundt tregrensen opp til områder hvor det dannet seg mildværsskare i begynnelsen av mars (ca 1200 moh).


Mandag er det observert noen mindre tørre flakskred både naturlig utløst ogutløst av skavlbrudd og mange små løssnøskred.

Mandag er det observert ferske glidesprekker under Grånipa.

Fjellvær, 20.03.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra nordvest. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Fjellvær, 21.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -17 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS