Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 30.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap. I tillegg til ustabile nysnøflak finnes det stedvis vedvarende svake lag under nysnøen.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn høyt i snødekket, særlig øst i regionen. Her kan det være lett å løse ut skred og enkelte steder kan det føre til store str 3 skred. Drønn og sprekker i snøen er tydelige faretegn på at svakt lag blir påvirket.

Ferske fokksnøflak er mulig å løse ut i lesider, særlig i lehellinger mot øst til sør.

Langt nede i snøpakken kan det fortsatt finnes eldre vedvarende svake lag, men det skal svært mye til for å påvirke disse.

Det er mulig med våte løssnøskred i bratte solvendte fjellsider.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. april 2023

Fredag og natt til lørdag har det kommet ca 5-15 nysnø i regionen, muligens mer i høyfjellet. Denne er nok i varierende grad vindpåvirket og det finnes både ferske fokksnøflak i lesider og ubunden løssnø på skjermede plasser.

Over den smelteomvandlede snøen fra det siste mildværet, ligger det kantkorn høyt i snødekket. Dette skyldes fuktighet i snødekket og store temperaturgradienter høyt i snødekket. Utbredelsen på dette skredproblemet er styrt av hardheten på flaket over det svake laget. Observasjoner tyder på at mange steder er flakene såpass myke og dette gir små skred.
Det finnes et godt utviklet kantkornlag dypere i snødekket rundt skarelag, men dette er vanskelig å påvirke.

Et flakskred ble observert i østsiden ved Grøndalseggi ved Veitastrondvatnet på fredag. Det er usikkert om skredet løsnet av seg selv eller om det ble fjernutløst. Skredet har tydelig bruddkant.

Fjellvær

Lørdag 29. april 2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Snøfallgrensen faller noe utover dagen.

Søndag 30. april 2023

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS