Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 07.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut fokksnøflak på et vedvarende svakt lag rundt skarelag. Områder med tynt snødekke rundt ca. 1000 moh er spesielt utsatt.
I høyfjellet kan man muligens løse ut større flak, men trolig er det vanskeligere å påvirke her. Også i lavereliggende deler av regionen er det påvist kantkorn, men disse virker vanskeligere å påvirke pr. nå. Men disse kan utvikle seg videre i kulda og bør følges med på.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. januar 2024

Snøoverflaten består av fokksnø med varierende hardhet. I skjerma formasjoner finnes det løs snø. Også i skogen har vinden tatt noen steder. Vinden har blåst fra ulike retninger, men mest fra sørøst til nordøst. I utsatt terreng er det lite snø eller avblåst. Stedvis finnes det løssnø tilgjengelig for transport om vinden skulle ta seg opp.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket. Dette laget er lett å påvirke ved rundt ca. 1000 moh i områder der snødekket er tynt.
På lørdag kom det observasjon om stort drønn også på 1400 moh, men her krevde det stor tilleggsbelastning fordi kantkornlaget lå mer beskyttet innad i skarelaget.
Under ca. 900 moh finnes det et tynt kantkornlag innad i fokksnøen, men foreløpig uten bruddforplantningsevne.
Det er også observert kantkorn ved bakken.

Torsdag ettermiddag ble det observert noen små, naturlig utløste skred i Luster.

Det er de siste dagene observert rim i overflaten flere steder i regionen. Torsdag og fredag har det blitt observert drønn i Luster og i Sogndalsdalen i tilknytting kantkornlag. De siste dagene har temperaturen vært nede i -15 til -30 i regionen.

Fjellvær

Lørdag 6. januar 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -27 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Søndag 7. januar 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -27 °C til -12 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS