Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 27.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Om ettermiddagen vil kraftig vind og nysnø danne ferske fokksnøflak i leheng vendt mot nord og nordøst. Disse flakene er lette å løse ut for en skiløper.

Fersk vindtransportert snø vil også øke belastningen på svakt lag dypere i snødekket. Det vedvarende kantkornlaget i forbindelse med skare fra 2. februar kan påvirkes der snødekket er tynt eller mykt. Vær derfor særlig forsiktig i overgangen mellom tynt og tykt snødekke og på konvekser og rabber.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 26. februar 2024

Løs snø på overflaten, 5-20 cm. Det er skarelag fra mildværet i helga opp til ca. 700 moh. Under skaren er det fuktig snø opp til skogrensen men opp på skaren er snøen tør. Utsatte steder har blitt påvirket av en del vind. En ser tydelige vindtein rundt om i terrenget.

Rundt skarelaget fra 2. februar finnes det et godt utviklet kantkornlag. Dette laget har gitt fra seg tydelige drønn mange steder og vist evne til bruddforplantning. Senest mandag viste laget god bruddforplantning i tester i Sogndal.

Det ble lørdag observert et middels stort skiløperutløst skred (str. 2) i nordsiden av Blåfjellet i Sogndalsdalen.
Våte løssnøskred er observert på veien inn mot Veitastrond fredag og lørdag.
På ettermiddagen lørdag ble det fjernutløst et middels stort til stort (str. 2-3) skred fra tynt snødekke i østsiden på Oksli, ned mot Tverrelvi, ved Fjærlandstunellen.

Det er observert drønn flere steder i regionen de siste dagene som tyder på forplantningsevne i kantkornlaget.

Fjellvær

Mandag 26. februar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 27. februar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -14 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS