Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 03.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Nytt vedvarende svake lag høyt i snødekke kan bli påvirket av enkelt skiløpere. Vær også forsiktig i soleksponert brattheng ut på ettermiddag

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke rett under et tynt skarelag. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget med bare liten tilleggsbelastning og skred kan bli store. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet. Men faretegn som drønn og ferske skred, også i nabo regioner, tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. Skred i dette laget kan også utløse større skred i det gamle dype kantkornlaget, som ble dannet tidligere i vinter.

Dreiende vindretning og litt økning i vindstyrke utover ettermiddagen kan føre til at fokksnø blir lastet inn i vestvendt leområde høyt til fjells. Ustabile fokksnøflak ventes særlig i den indre delen av region, som får litt mer nedbør på mandag.

Hvis sola titter frem ventes det naturlig utløste våte løssnøsked i bratte solutsatte sider, enkelte våte flak kan heller ikke utelukkes.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært snøbyger de siste dagene og det er store lokale forskjeller i hvor mye snø som har kommet og hvor hardt vinden har pakket nysnøen.

Under skoggrensen ligger det noen steder 10cm nysnø opppå smelteomvandlet snødekke. Ved tregrensen og opp ligger det 25-30cm fra slutten av uken som er preget av vind. Mange steder ligger det som myk fokksnø, andre steder som hardt fokksnø, men det finnes også lommer med løs ubunden snø. Utsatte steder er avblåst med stedvis hard skare/is.

På fredag ble det observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke mellom det gamle smelteomvandlet snødekke og nyere fokksnø. Skredaktivitet samt drønn tyder på at laget er aktiv og mulig å påvirke med bare liten tilleggsbelastning. Skred i dette laget kan også påvirke kantkorn dypt i snødekket som ble dannet tidligere i vinter.

På søndag er det observert et naturlig utløst flakskred i solvendt brattheng i Tamok. Lørdag ettermiddag var det et personutløst mellomstort skred på sørøst siden av Sjufjellet i Tamok.

Fjellvær, 02.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.05.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS