Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 04.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Usikkerhet rundt et nytt kantkornlag. Det kan være mulig å løse ut store skred enkelte steder. Soloppvarming kan føre til naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekket mellom den smelteomvandla, gamle snøpakken og nysnøen som kom forrige uke. Enkelte steder kan det være lett for en skiløper å påvirke dette laget og skred kan bli store. Fjernutløsning kan også være mulig der dette laget finnes. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn og ferske skred (også i nabo regioner) tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. Skred i dette laget kan også utløse større skred i det gamle dype kantkornlaget, som ble dannet tidligere i vinter. Det er mye løs snø tilgjengelig for transport, så en liten vindøkning kan gi ferske ustabile fokksnøflak i leområder mot vest. Solinnstråling ventes å føre til naturlig utløste våte løssnøskred, og det kan heller ikke utelukkes at soloppvarming kan utløse enkelte store flaksskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke var det perioder med snøbyger og det er store lokale forskjeller i hvor mye snø som har kommet og hvor hardt vinden har pakket nysnøen. Under skoggrensen ligger det noen steder 10cm nysnø opppå smelteomvandlet snødekke. Fra tregrensen og opp ligger det 25-30 cm nysnø fra slutten av uken som er preget av vind. Utsatte steder er avblåst med stedvis hard skare/is.

På fredag ble det observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekket mellom det gamle smelteomvandla snødekket og nyere fokksnø. Skredaktivitet, samt drønn, tyder på at laget er aktivt og mulig å påvirke med bare liten tilleggsbelastning. Skred i dette laget kan også påvirke kantkorn dypt i snødekket som ble dannet tidligere i vinter.

På søndag er det observert et naturlig utløst flakskred i solvendt brattheng i Tamok. Lørdag ettermiddag var det et personutløst middles stort skred på sørøst-siden av Sjufjellet i Tamok.

Soloppvarming om dagen og nattefrost med utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av kantkorn høyt i snødekket.

Fjellvær, 03.05.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS