Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 09.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap. I tillegg til ustabile nysnøflak finnes det vedvarende svake lag under nysnøen.

Skredfarevurdering

Søndag fortsetter med en del nedbør i regionen og det vil være en kompleks situasjon i fjellet. Det vil kunne danne seg ferske fokksnøflak i noen leheng, og du må også være obs på muligheten for nedføyket overflaterim/kant som det kan være svært lett å løse ut skred i.

Ellers er fortsatt det svake laget av kantkorn mellom forrige ukes fokksnø og den eldre snøen tilstede. Utbredelsen av dette skredproblemet er usikkert, men en forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales fortsatt. Flakskred som utløses på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet.

Det skal svært mye til for å påvirke kantkornlag som finnes dypt i snødekket i høyden, men det kan ikke utelukkes i nordvendt terreng med tynt snødekke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Siste dagers klarvær har fuktet snødekket opp til ca 400moh, og i sørvendte sider. Over dette er det fortsatt vinterlige forhold med fokksnø av varierende hardhet.

Det er observert et lag med begynnende kantkorn høyt i snødekket mellom det gamle smelteomvandla snødekket og nyere fokksnø. Dersom det løsner skred i dette laget kan gjøre at det også løsner skred på svake lag av kantkorn fra tidligere i vinter som ligger lenger ned i snødekket

Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i naboregionene Lyngen og Tromsø, og det er grunn til å tro at dette også finnes enkelte steder i indre Troms. Dette vil utgjøre et svært potent problem der det har blitt dannet flak over.

Fjellvær, 08.05.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS