Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 19.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og høye dagtemperaturer kan føre til naturlig utløste skred, særlig i nordvendte sider i høyden og bratte solvendte heng.

Skredfarevurdering

Varmt vær og mulig solinnstråling gjør at snøen smelter og det blir mye vann i snødekket. Varmen de siste dagene har smelteomvandlet og stabilisert mye av snødekket. Det kan løsne store naturlig utløste våte flakskred etter hvert som smeltevann når ned til de vedvarende svake lagene dypt i snødekket. Skred på dette laget kan bli store, nå langt og er uforutsigbare. Vær forsiktig hvis snødekket virker råttent, mettet av vann eller hvis det er skredaktivitet i bratte heng. Følg også med på skavler som svekkes i varmen.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær har påvirket snødekket i hele regionen. I skyggefulle partier over 600 moh kan det være tørr snø under den fuktige overflaten, mens snødekket under tregrensen er vått og stort sett gjennomfuktet. Snøgrensen ligger på ca. 100 moh.

I høyfjellet, over 800 moh finnes det vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 18.05.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Perioder med stiv kuling først på dagen. Minkende vind mot kvelden. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen. Mest nedbør først på dagen.

Fjellvær, 19.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sør. -3 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS