Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 30.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det meldes litt nysnø i dag, men det vil trolig være lokale forskjeller i nedbørsmengden. Mest nedbør ventes i sørvest i området rundt Bardu. De steder hvor det kommer mest nedbør kombinert med østavind vil det dannes ustabile fokksnøflak. Det er sannsynlig at den nye snøen mange steder legger seg over svak snø fra den siste kuldeperioden. Her vil skred være ekstra lette å løse ut.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekke. Det er ikke alle steder du klarer å påvirke kantkornlaget og løse ut skred, men om du klarer det kan skredene bli store. Vær obs på at skred kan fjernutløses, så det er fremdeles grunn til å ferdes med varsomhet i skredterreng.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i leområder over tregrensen. I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger snøen ubunden. Der snøen i overflaten er løs begynner den å svekkes av oppbyggende omdanning i det kalde, klare været.


Over 500 - 600 moh er det flere kantkornlag i snødekket. Det er lag av kantkorn både over og under skarelag, og lagene har stor utbredelse.

I naboregioner er det observert godt utviklet rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget.

Fjellvær, 29.12.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 30.12.2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst. -18 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Opp i frisk bris mellom npordøst og sørøst utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS