Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 01.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Små skred vil være lette å løse ut i den ferske snøen, og i de mest snøsamlende formasjonene kan skred bli opp til middels store. Vinden dreier og øker i løpet av dagen. Dette kan gi raske endringer i forhold og kompleks vindladning.

I et belte fra 200 moh og opp mot 400-600 moh kan det finnes svake lag av kantkorn rundt et skarelag høyt opp i snødekket. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt dette laget, men hvis du får drønn er dette et tydelig tegn på at et svakt lag er til stede og aktivt. Fjernutløsing vil da være mulig, og skred kan ta med seg all snø som kommet siden midten av desember.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekke høyere opp i fjellet. Det er ikke alle steder du klarer å påvirke kantkornlaget og løse ut skred, men om du klarer det kan skredene bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i leområder over tregrensen. I romjula har spredte snøbyger og lett vind lagt igjen en liten dryss over julesnøen.I skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det mye løs eller lett bunden snø.


Over 500 - 600 moh ligger det kantkorn som ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Disse ligger mange steder dypt i snødekket under hard snø.

Fra 200 moh og opp mot 400-600 moh ble det dannet skarelag i mildværet 17. desember. Det er indikasjoner på at det kan være kantkorn i forbindelse med disse skarelagene, men vi mangler fortsatt direkte observasjoner på dette.

Det er observert lommer med nedføyket overflaterim rundt skoggrensen noen steder i regionen.

På onsdagen ble det observert drønn i snøen rundt skoggrensa i sørvendt terreng i Tamokdalen.

Fjellvær, 31.12.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 01.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -23 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS