Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 02.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samlar seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det vil være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, og det kan ikke utelukkes at skred løsner naturlig. Noe nysnø og sterk vind vil flytte mye snø inn i leheng. Vind fra øst kan ta svært lokalt og uforutsigbart, siden den styres mye av terrenget. Vær obs på at forhold kan endres svært mye over små avstand.

I et belte fra 200 moh og opp mot 400-600 moh kan det finnes svake lag av kantkorn rundt et skarelag høyt opp i snødekket. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt dette laget, men hvis du får drønn er dette et tydelig tegn på at et svakt lag er til stede og aktivt.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekke høyere opp i fjellet. Det er ikke alle steder du klarer å påvirke kantkornlaget og løse ut skred, men om du klarer det kan skredene bli store.

Det er mulig at pålagringen fra fersk fokksnø er nok til å aktivere disse svake lagene og gjøre dem lette å løse ut.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i leområder over tregrensen. I romjula og over nyttårshelgen har spredte snøbyger og lett vind lokalt lagt igjen liten dyss på toppen av julesnøen. I skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det mye løs eller lett bunden snø.


Over 500 - 600 moh ligger det kantkorn som ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Disse ligger mange steder dypt i snødekket under hard snø.

Fra 200 moh og opp mot 400-600 moh ble det dannet skarelag i mildværet 17. desember. Det er indikasjoner på at det kan være kantkorn i forbindelse med disse skarelagene, men vi mangler fortsatt direkte observasjoner på dette.

Det er observert lommer med nedføyket overflaterim rundt skoggrensen noen steder i regionen.

På fredagen ble det observert skytende sprekker og ustabil fokksnø i sørvendt terreng i området rundt Bardu.

Fjellvær, 01.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -23 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om formiddagen. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Utpå dagen sørøst sterk kuling i utsatte områder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS