Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 09.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Stabiliseringen går sakte i det kalde været. Flakskred kan løses ut i gammel fokksnø og på vedvarande svake lag. Vedvarande svake lag har generelt vært vanskelige å påvirke den siste tiden og ligger stort sett under harde fokksnøflak.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har falt 5 cm nysnø med lite vind ved målestasjon Pålfinnmoen i Malangen fram til lørdag morgen. Den gamle snøoverflaten er preget av sterk vind fra skiftende retning som flyttet på snø og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst til skare, er det hard vindpåvirket snø over skoggrensa. Under snøgrensa er det fremdeles mye ubunden snø.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen.

Siste døgn fram til lørdag morgen har det kommet 5 cm nysnø i de vestlige deler av varslingsområdet, ellers ingenting i de østlige deler.

Fjellvær, 08.01.2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra vest om formiddagen. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.01.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -24 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS