Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 11.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Vindøkning til liten kuling fra sørvest vil flytte på nysnøen som er kommet i løpet av helga. Ettersom det er kommet mest i de vestlige delene av varslingsområdet, så er det her det er mest sannsynlighet å treffe på ferske fokksnøflak. Som skikjører er det lett å løse ut skred om du treffer på fokksnøflakene. Faregraden er økende når vinden tar seg opp og begynner å flytte på den løse fine snøen. Temperaturøkningen er såpass liten at den ikke vil ha noen vesentlig innvirkning på snøskredfaren.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I vestlige deler av varslingsområdet kan det ligge 10 cm nysnø i fjellet, men i østlige delene er det ikke mye å rope hurra for. Den gamle snøoverflaten består av bærende fokksnølag i høyden etter vind i forrige uke. Stedvis er det blåst ned til gammel skare over kuler og forhøyninger. I skogen er det løsere snø på overflaten.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Det er kommet 10 cm nysnø i vestlige deler av varslingsområdet i løpet av helga, mens de østlige delene har ikke fått noe av betydning.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -25 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Fjellvær, 11.01.2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -18 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS