Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 12.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold - mildvær i lavlandet vil forårsake våte skred, mens i fjellet vil det dannes ustabile fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Det ventes ruskevær med plussgrader og regn opptil 400 moh som gir en kompleks skredsituasjon. I lavlandet opptil mildværsgrensa ventes det i hovedsak våte løssnøskred. Det er lavere sannsynlighet for naturlige flakskred, men kan ikke helt utelukkes I fjellet vil nedbør falle som snø og det dannes større områder med ustabile fokksnøflak. Med de mengdene snø som ventes i kombinasjon med sterk kuling, så kan det gå naturlige flakskred. Selv om det skal endel til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, så kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I vestlige deler av varslingsområdet kan det ligge 10 cm nysnø i fjellet, men i østlige delene er det ikke mye å rope hurra for. Den gamle snøoverflaten består av bærende fokksnølag i høyden etter vind i forrige uke. Stedvis er det blåst ned til gammel skare over kuler og forhøyninger. I skogen er det løsere snø på overflaten.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Det er kommet 10 cm nysnø i vestlige deler av varslingsområdet i løpet av helga, mens de østlige delene har ikke fått noe av betydning.

Fjellvær, 11.01.2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -18 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS