Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 16.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet, mens i høyden må man unngå ferske og ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Dreiende vind gjennom dagen gjør at det vil dannes ustabil fokksnø, nå også i nye himmelretninger. Der det samler seg mest snø kan skred løsne av seg selv. Skred kan bli store. Nedbøren fortsetter, og det vil komme mer snø i terrenget. Tidlig på morgenen vil nedbøren fortsatt komme som regn. Dette kan gi naturlig utløste våte skred opp til mildværsgrensa. Etter at nedbøren går over til snø, kan det fortsatt være mulig å løse ut våte skred i lavlandet. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, så kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fra tidlig denne uka har vinden stått på i regionen og flyttet snø inn i nordøst- og østvendte heng. Før vinden begynte å ta var det mye løssnø vest i regionen. Observatør melder om 30-45 cm nysnø de siste dagene. Onsdag har mildvær fuktet snødekke opp til ca 400moh.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men noen steder er det likevel observert drønn i snøen. Observasjon tatt på 640 moh nær Øverbygd bekrefter at kantkornlaget har godt potensiale til bruddforplantning når den først bryter.

Lørdag ble det fjernutløst skred rundt skoggrensen. Dette har trolig gått på kantkorn i nedre del av snøpakken.

Fredag er det observert flere drønn i snøen i regionen.

Fjellvær, 15.01.2022

18 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Stiv kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om formiddagen før vinden dreier til kvelden.

Fjellvær, 16.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperatuer om formiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS