Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 26.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det ligger fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Med økende vind og snøbyger helt ned i lavlandet tirsdag, vil skredfaren være noe økende. Vind opptil kuling fra nordvestlig retning først på dagen vil kunne danne ferske fokksnøflak, som kan være lett å løse ut i leheng. For ski-, brett- og scooterkjørere er det viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø. Det kan fortsatt finnes svake lag dypere i snødekket, men disse har i det siste virket lite potente og vanskelige å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Med synkende temperatur har det kommet nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. Det gamle snødekket er fuktig eller gjenfryst de fleste steder.

Over mildværskaren fra mars ligger det et lag av kantkorn, som mange steder er i ferd med å bli smelteomvandlet. Det ble også observert et svakt lag i snøpakken ned mot bakken, i Målselv torsdag forrige uke, men dette er det lite sannsynlig at man klarer påvirke.

Søndag ble det observert flere små og noen middels store løssnøskred i området fra Nordkjosbotn til Tamokdalen. Disse har trolig gått lørdag eller tidligere i forrige uke.

Fjellvær, 25.04.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 26.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS