Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 29.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Middels store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Det vinterlige været fortsetter med stadig påfyll av nysnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Det vil mange steder være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.

Enkelte steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der nysnøen har lagt seg rett på glatt skare eller dersom sola titter frem.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 20-30 cm i løpet av de siste dagene. I fjellet veksler snødekket fra avblåst til relativt store flak med innføyka fokksnø. Det er fortsatt en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Mandag ble det observert stor temperaturgradient mellom den tørre nysnøen og det gamle, fuktige snødekket. Dette kan gi grobunn for ny rask kantkorndannelse høyt i snødekket, men dette er ikke bekreftet av observasjoner ennå.

Over mildværskaren fra mars ligger det et lag av kantkorn, som mange steder nå er smelteomvandlet. Man må trolig høyt til fjells for å finne steder der dette laget fortsatt er intakt.

Fjellvær, 28.04.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 29.04.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS