Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 08.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og snø gir betydelig skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Lavere temperaturer, mye vind og nedbør som snø i fjellet, gjør at fokksnøproblematikken opprettholdes. Fokksnøflakene vil være lette å påvirke for skiløpere eller scooterførere, og skred kan bli store etter siste dagers snøfall i fjellet. I enkelte heng som får mest pålagring av fokksnø kan man ikke utelukke at det går naturlig utløste store skred. Skredfaren avtar utover dagen med minkende vind og snøfall.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er våt i lavlandet og fuktig høyt til fjells etter siste dagers mildvær. Med synkende mildværsgrense og nedbør vil det kunne legge seg nysnø nedover mot tregrensa utover dagen.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virkar å variere, og enkelte stedar kan det påvirkes, men de fleste stedar er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Fjellvær, 07.05.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til lørdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Vinden minker noe om kvelden. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned i lavlandet.

Fjellvær, 08.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS