Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 14.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred i lavere høyder. I høyden kan det finnes områder med nysnø og vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Plussgrader gjennom natten gjør at man ikke får gjenfrysning av snødekket i lavlandet. Det vil fortsatt være lett for en skikjører å løse ut våte skred i lavlandet. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig og snødekket mer komplekst, spesielt på grunn av vedvarende svake lag under fokksnøen som har kommet de siste ukene. Laget er generelt vanskelig å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Skred kan bli store. I høyden kan det også danne seg ferske nysnøflak. Nysnøflak vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Regn og stigende temperaturer fra mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Det har kommet mye snø de siste ukene, og laget ligger mange steder dypt. Laget er derfor generelt vanskelig å påvirke. I snøprofiler ved Altevann søndag var kantkorn fuktig og nedbrutt på ca. 600 moh, men fortsatt tørt og inntakt på snøprofil på ca. 1000 moh.

Tirsdag ble det observert bruddkant og avsetninger etter et stort skred i nærheten av Spanstinden på ca. 1100 - 1200 moh.

Fjellvær, 13.05.2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS