Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 16.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred i lavere høyder. I høyden kan det finnes områder med nysnø og vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Våt løs snø kan løsne av seg selv i bratte heng. Faren vil være størst der det kommer mest nedbør. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller. Synkende temperaturer med nedbør utover dagen gjør at det kan legge seg opp noen nysnøflak i høyden. Disse vil stabiliseres raskt, men helt ferske flak kan være lette å løse ut. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig og snødekket mer komplekst, spesielt på grunn av vedvarende svake lag under fokksnøen som har kommet de siste ukene. Laget er generelt vanskelig å påvirke, men fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Skred kan bli store.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Regn og stigende temperaturer den siste uka har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Snødekket virker å være isotermt opp til ca 800 moh.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Det har kommet mye snø de siste ukene, og laget ligger mange steder dypt. Laget er derfor generelt vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 15.05.2022

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til søndag. Stille/svak vind fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 16.05.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til mandag. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Snøgrensen synker til havnivå i løpet av ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS