Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det ventes litt nysnø i dag, men trolig ikke nok til å utgjør noe drastisk endring i skredfare. Vær likevel obs i leområde med fersk fokksnø der det kan dannes små ferske fokksnøflak som kan være lett å løse ut.

Et vedvarende svakt lag har utviklet seg under fokksnøen og skapt et skredproblem som er svært uforutsigbart. De fleste steder ligger dette svake laget godt beskyttet av overliggende snødekke slik at man ikke får typisk faretegn som drønn eller skytende sprekker. Men husk at fravær av faretegn bør ikke mistolkes som tegn på stabilitet. Enkelte steder kan det være mulig å løse ut store skred og fjernutløsning kan også forekommer. Det er svært vanskelig å forutsi hvor disse steder er, men være spesielt varsom der der fokksnøflakene er myke eller tynne, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner i terrenget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Snøoverflate er preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger finnes særlig mot nord og vest.

Under skoggrensen og i skjermet formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø. Det har blitt observert store skavler mot sør.

Både under og over mildværsskaren har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning.

Det har også dannet seg kantkorn i nedføyket nysnø fra helgen i begynnelsen av uken under kaldt finvær.

Fredag jobber solen godt i sørvendte heng, samtidig er det meldt om kraftig snøfokk i høyden.

Fjellvær, 19.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til stiv kuling fra øst om kvelden. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Gradvis økende vind om ettermiddagen.

Fjellvær, 20.03.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig frisk bris midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS