Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Lett snøfall på ettermiddagen sammen med vind kan danne ferske fokksnøflak i enkelte leområde høyt til fjells. Disse flakene kan være lett å løse ut når de er helt ferske.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under harde snø og er derfor svært vanskelig å påvirker. Men vær oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Snøoverflate består av mye løs ubunden snø i skogen og i skjermet terreng over skoggrensen. I eksponert terreng og på toppene er snødekket preget av sterk vind fra sørøst.

Både under og over gammel mildværsskare finnes det kantkornlag, men disse lagene ligger nå relativt dypt i snødekket og er generelt vanskelig å påvirke.
Kaldt og klart vær den siste øke har gitt god grobunn for dannelse av kantkorn i nysnø høyt i snødekke.

På søndag ble det observert et stor skavlbrudd i Tamokdalen.

Fjellvær, 20.03.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig frisk bris midt på dagen.

Fjellvær, 21.03.2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS