Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 15.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fokksnø kan også gi skred.

Skredfarevurdering

Lag av kantkorn under skare vert observert fleire stadar men overliggande snø er hard og det er vanskeleg å påverke dette laget. Onsdag var det lettsnøfokk frå Sø i fjellet. Dette har nok gjort at det vart danna flak. Men lite snø tilgjengeleg for vindtransport gjorde at desse flaka nok vart små. Skredfaren vert vurdert til faregrad 2-moderat.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. desember 2017

Det finst litt laussnø i overflata som vinden kan flytte viss det vert sterkt nok vind. Denne laussnøen ligg på eit fast lag av fokksnø. Det har kome 3 mm nedbør i form av snø ved Tyinkrysset siste døgn fram til torsdag morgon. Snødekket vart utsatt for kraftig vind og vindtransport av snø frå vest på fredag og laurdag og underliggande snø er difor hard og vindpakka.

Det finst lag med godt utvikla kantkorn mellom skarelag og underliggande hard snø. Det vert torsdag observert overflaterim i lesider.

Det har ikkje blitt observert skred i regionen siste 3 døgn.

Snøprofil frå Tyin tysdag viser at det er stor forskjell på temperatur gjennom snødekket og forholda ligg til rette for utvikling av kantkorn.

Fjellvær

Torsdag 14. desember 2017

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -15 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 15. desember 2017

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -19 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Kaldere

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS