Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 27.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende situasjon. I tillegg til mye nysnø og vind finnes det vedvarende svake lag i som gir et ustabilt snødekke

Skredfarevurdering

Fokksnøen fra torsdag har gradvis stabilisert seg, men fortsatt vil det være mulig for en skiløper å løse ut skred i østvendte leheng. Utover ettermiddagen lørdag tar vinden seg opp, og det forventes pålagring av fokksnøflak i nordvestlige leheng. Det er usikkert hvor mye nedbør som kommer, men det forventes økende skredfare utover ettermiddagen og kvelden.
Det ligger kantkornlag ved bakken og lokalt over et skarelag i det gamle snødekket. Sørvest i regionen finnes også eldre lag av nedføyket rim, men utbredelsen er usikker. I områder med mykt og tynt snødekke, er det mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred på både rim- og kantkornlagene.

Skredfaren vurderes til 3 - betydelig. Høyest utover kvelden.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. januar 2018

Det er kommet 20 - 40 cm nysnø de siste to dagene. Snøen har en gradvis overgang til en mer vindpåvirket snøoverflate mot skoggrensa. Snødekket er preget av stormen tidligere i uka, og det ligger fokksnø mange steder. Snødekket i regionen er komplekst sammensatt og varierer mye lokalt. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket med ulik utbredelse.

Det ligger et nedføyket lag av rim under fokksnø ved Tyin sørvest i regionen. Utbredelsen er usikker, men observasjoner tyder på at det finnes i flere himmelretninger, også ved skoggrensa. Rimlaget er ikke observert lenger nord og øst i regionen. Det finnes også kantkornlag over juleskaren og ned mot bakken, men det skal generelt stor belastning til for å påvirke disse. Disse lagene har større utbredelse i hele regionen.

Det ble vest i regionen, onsdag observert flere tørre små (str.2.) naturlig utløste flakskred mellom 1000-1300 moh i sør-, øst- og norøstvendte heng.

Det er observert fersk vindtransportert snø over skoggrensa. Det er også rapportert om overflaterim i regionen.

Fjellvær

Fredag 26. januar 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -13 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -17 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet. Lavtrykk fra vest gir økende vind, skyer, nedbør og gradvis stigende temperatur utover ettermiddagen og kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS