Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 31.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Svake lag med kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det ligger mye ubunden snø i terrenget. Der vinden får tak, kan det avsettes ferske flak med nysnø og fokksnø i NV fjellsider. Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn over skarelag nede i snødekket. Det er relativt nylig observert skred på dette kantkornlaget, men utbredelsen i regionen er usikker. Skred som løsner på dette laget kan bli middels store (str. 3). Det er størst fare for å påvirke de svake lagene der snødekket er tynt eller mykt. Snøskredfaren vurderes til 2-moderat.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. januar 2018

Siste døgnet har det kommet 2-5 cm nysnø. Observasjoner fra Tyin og Bøverdalen siste dagene viser at det er mye løssnø mange steder, men det varierer lokalt hvor godt vinden har påvirket snøen. Generelt er snøen gradvis mer vindpåvirket med stigende høyde over skoggrensen og det er vekselvis både myk og hard fokksnø.

Det finnes kantkornlag over skarelag og ned mot bakken. Utbredelsen og hvor aktive lagene er varierer, men lokalt kan det utgjøre en reel risiko. Observasjon fredag fra Tyin tyder på tidligere innmeldt rimlag nå har svært liten utbredelse og aktivitet.

Lørdag ble det meldt om skiløperutløst str 3 skred i NØ fjellside i Bøverdalen. Skredet gikk på brudd i kantkorn over skarelag. Tirsdag ble det observert et par naturlig utløste str 2 flakskred i Ø fjellside ved Tyin. Skredene gikk i den ferske fokksnøen. Før helgen en gang gikk det er stort naturlig utløst skred i Vang (Svarteskred), viser observasjon fra tirsdag. Dette viser at kantkornlaget ved bakken er i stand til å produsere store skred ved feks stor pålagring.

Fredag ble det ved Tyin observert ferske sprekker i fokksnøen ved kulformasjoner og på skavler.

Fjellvær

Tirsdag 30. januar 2018

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -12 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Onsdag 31. januar 2018

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS