Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 29.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Naturlig utløste skred forventes. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Svært kraftig vind fra vest kombinert med betydelig nedbørsmengde gjør en allerede kompleks skredsituasjon enda mer krevende og skredfaren øker markant. Ustabil fokksnø i østvendte leområder vil sannsynligvis løsne av seg selv og den økte tilleggsbelastningen vil kunne påvirke vedvarende svake lag i det gamle snødekket og føre til store og i enkelte tilfeller svært store skred. Vær oppmerksom på skavlbrekk. All ferdsel i og i nærheten av skredterreng frarådes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Ikke gitt i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 28. mars 2019

Vind og nedbør sist helg har lagt opp ferske fokksnøflak i leområder. Den gamle underliggende snøen er prega av mildvær, nedbør og hard vind. I høyden er det blåst vekk snø ned til bakken eller skare på vindutsatte områder.

Det er vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, og observasjoner viser at de er aktive ved omlag 1100 moh. og oppover.

Etter vind og nedbør sist helg har det gått mange str 3 skred i hele regionen. Pålagringen av fokksnø har trolig vært stor nok til at kantkornlag nede i snødekket ikke har klart tilleggsbelastningen. Noen eksempler på skredaktivitet er på Synshorn har det løsnet skred av str. 3.og på Besshø der østflanken gikk helt ned i Bessvannet. Også ved Tyin løsnet det flere str. 3 skred av seg selv.

Fjellvær

Torsdag 28. mars 2019

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -4 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 29. mars 2019

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Storm fra vest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet. Synkende snøgrense om kvelden

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS